Wednesday, November 24, 2010

Hasil Kerja 2010







Oklah aku nak tulis bahasa rojak jelah pas ni....



Beberapa hari yg lepas kerja aku untuk SALADIN the animated series telah di siarkan di RTM1 pada hari Sabtu pada pukul 7 30 ptg.So pas ni every Saturday at 7 3 0pm silalah duduk di depan tv anda untuk menonton cerita yg di buat oleh anak tempatan ini.Dalam Saladin ni aku punya part adalah storyboard artist dan ada 3 org lagi yg buat kerja sama mcm aku ni untuk projek ini.Sume power2.

Result kat TV sgt best compare masa aku tgk kat opis dulu.Projek ni aku involved start pada tahun 2008.Aku masuk dah agak half way projek ni jalan so dari ep 1 sampai ep 7,aku punya part memang sikit je...mostly on amendments(repair)je.Start aku betul2 involve ialah episod 8 yg ada scene pegang kiub nak cari harta tu dengan scene ada lompat2 kat curam...ha tu aku fully involve lah.



Pas tu ada berita baik lagi,aku di beritahu tak lama lagi komik pendek WAR OF THE WORLD:GOLIATH(http://www.wotw-goliath.com/) untuk keluaran magazine HEAVY METAL(http://www.heavymetal.com/) untuk edisi January 2011 akan di terbitkan tak lama lagi.First job international comic aku....



Than beberapa bulan lepas juga...aku dan kerja aku keluar dalam paper Berita Harian untuk ruangan Di Sebalik Nama(http://www.bharian.com.my/bharian/articles/DiSebalikNama_LangkahNanzo/Article/index).Setelah lebih dari 10 tahun involve dlm bidang ni,barulah aku rasa kerja aku mula di pandang dan di terima org or at least tahu kewujudan aku.Sedara mara aku pun mula sedikit paham dengan kerja aku.Aku berharap yg terbaik saja selepas ini.

Sekarang ni aku sibuk ngan freelance untuk cari duit baya bill bulanan sampai nak buat ANDIKA aku pun tersangkut-sangkut.Bila tak buat kerja nak buat komik rasa dah tak terdaya.Haishh..entahlah.Sedang mencari kekuatan mental untuk membalancekan ini semua.

Sunday, October 31, 2010

When Is My Daymn Turn!!


Haish!Sume org dah ada studio sendiri,sume orang dah ada capital sendiri...Damn...Bila la time aku nak sampai ni...Pikir kan balik maybe aku tak ready nak have a company of my own yet tapi bilanya aku nak ready?Pas tu nak cari team pon susah dah....sume dah ada komitment lain.Cari team ngan upah org adalah berbeza....nak upah org maybe ramai...nak cari team...fuh!...mmg susah...geng yg sekepala dan ada visi yg sama dan full hearted buat sampai jadi....Haiii...entahlah............................................................

Sunday, August 22, 2010

In Love With Cintiq!

Aku sekarang di landa kemaruk CINTIQ 21UX.Apakah bendanya ini?Mungkin korang pernah tengok orang lukis kat Pad kelabu (atau putih atau hitam etc)sambil fokus di monitor pc.Cintiq ni,kita lukis direct di monitor.Lebih feel dan accurate dengan lukis real.
Dulu aku tak pandang sgt pasal aku tak into digital art sgt tapi selepas 3 tahun pakai Wacom aku dah start jatuh cinta ngan Cintiq.Masa tu aku rasa aku tak memerlukannya memadai ngan Wacom aje.Tapi sekarang kerja aku require kepantasan dan demand untuk menghasilkan kerja yg terbaik dan aku pasti Cintiq adalah pencetus perasaan itu.Harga memang mahal gila...tapi aku sanggup mengumpul dari sekarang untuk memilikinya di meja kerja aku ini atau so called my own studio nih.Doakan aku berjaya memiliknya kerana pasti aku akan memaksimakan skill aku melaluinya.Oh Cintiq.....


video

Tuesday, June 8, 2010

Comic,Jobs and Bills


It has been more than a month I've not updating my blog here.I have to hold the ANDIKA project for a while as I got some important jobs to be completed.It feels a bit suck that I have to halt the project when I was in a big spirit to do it.But I need to eat and pay bills...so I got to sacrifice.
I'm a bit worried if the publishers that I aim for will lose interest on my comic due to my long delay.Anyway I'm trying to finish up the jobs by this 20th June and I'm going to continue to finish up the ANDIKA project.My estimation of complete ANDIKA....in another 3 month.....but....if the publisher agreed, ANDIKA might be released a bit sooner but as a 1st part from the whole story.But that is still under negotiation....Above is a Perang Kampung art that I do for XLID's comic as a guest artist.Perang Kampung is a winner of IPCC comic as well same year as me.It will be released soon.

Tuesday, May 18, 2010

After 13 years in silence,Groundwerk Gather for a Storm







Pada tgh malam Sabtu dekat kol 12pm,Azan dan Jiji iaitu pejuang2 Groundwerk aka comic awal 90s tiba di rumah aku.Tah apa mimpi Azan nak gather semula.Port di umah aku tgh malam....aduh takle blah betul.Tapi team ni dah lama tak gather secara begini iaitu comic brainstorm.So mlm tu mmg mlm yg sangat berilmu.
Secara ringkas aku terangkan Groundwerk ni di tubuhkan bila kitaorg dah tak larat tgk filem2 melayu zaman kitaorg masa tu(90s)teruk sgt di samping semangat nak buat komik yg kental.Kami mula berkenalan dan berkumpul dan masa tu berusaha nak publish komik di bawah bendera Groundwerk.Namun berbagai rintangan yg kami tidak berjaya tepis membuatkan team ini selalu terperosok ke bawah tanah bekali kali.Akhirnya masing2 buat hal sendiri......



Isse selaku ahli Groundwerk juga,tiba awal pada pukul 8 mlm.Dia mmg terkenal dgn kehadiran awalnya kalau nak compare ngan kitaorg.Wife aku,Deby juga sgt sporting membiarkan kutu kutu ini lepak sampai 5 pagi kat umah.Siap buat air lagi.Memang wife yg supportive.Mojo terpaksa di kurung di dlm bilik khasnya kalau tidak dia akan jd hyper tak tentu arah pasal dia bole jd tak betul kalau ada org ramai kat umah.
Bermula dgn kesulitan pada Azan yg first time yg nak menjejaki umah aku yg kat Puncak Jalil ni.Berjanji ngan Jiji nak amik dia kat LRT Bukit Jalil end up sorang tunggu kat Bukit Jalil dan sorang ada kat stesen Puncak Jalil.Pas tu sorang gi stesen Puncak Jalil yg sorg lak gi ke stesen Sri Petaling.Dgn kepakaran semulajadi GPS wife aku,mereka bertemu jua setelah hampir 2 jam mundar mandir di sekitar Bukit Jalil.

Azan membawa selonggok artwork purba kami dan kami longgokan dan kami kaji kerja lama kami.Ada yg bole di banggakan ada yang di jadikan bahan gelak kitaorg.Melihat artwork2 kami,terpercik api semangat untuk bersatu semula tapi masing2 rasa takut dgn kekecewaan masa lepas...especially aku.Aku tahu team ni bole bawak something dlm komuniti cuma kami tak tahu tahap semangat kitaorg ni cukup kuat utk gerakkan team ni semula.Groundwerk ni bukanlah team yg boleh lukis komik je semata.Groundwerk ni semangat artis yang nak share idea2 yang berguna untuk generasi akan datang.Asas idea kami adalah dari pengalaman hidup susah senang kehidupan kami dan kita ni berteraskan bangsa yang beragama.Mix up dengan fantasi untuk merapatkan diri dengan golongan yang ingin membuka mata.

Diskusi malam sampai ke pagi itu berselang seli dgn ilmiah rohani yang juga ingin kami serapkan kat mana2 story kitaorg in future.Gathering ni sebenarnya ialah nak try compile artwork lama dan bukukan dan jual.Projek ni aku gelar Groundwerk Origin(nama sementara)-Segala artwork dan komik purba kami akan dipaparkan dlm buku ni.Yang huduh dan yang terbaik.Semuanya kerja2 lama kami.Yang tak ter-release2 sampai skrg.Mostly komik pun tak abis tapi kitaorg bedal je nak compile dlm ni.

Kami bersurai pada pukul 5 dekat kol 6.

Monday, March 29, 2010

7 month recap

Wow...It's almost April 2010 and the last time I left a post here was on August 09...I guess I'm not really good being a blogger hahaha.Hmm...Let me summarize up what has happened in this past 7 month.

- I have completed 95% of my IPCC - ANDIKA comic.It's also available in digital version on the web but just for a teaser.Here is the link - www.nanzoworks.com.Watch and support me haahaha..

- My contract with SALADIN as a storyboard artist has ended and I am no plan to works in the company so I have decided to do full time freelancer.I know,it is a suicidal job with wife to take care and a tonz of bills to pay,but I just can't see I can work by following time,traffic jams,to adapt with new people and environments and end up with a low salary for my experience anymore.
So far I've managed to solve those monthly commitment but I know I need to do something drastic for my income for the future survival.

-I am still looking for the right publisher for my comic.It's not that easy if you have a long term plan in your head.

- I am planning to do some free gift through my art in my website soon,paid art commission and sell some stuff such as my ANDIKA art on t shirt,posters,prints etc....still in plans.....lots of problems to be solve first.

- I have upgraded my PC.More powerful than before and it is my second lover now.I'm hooked with Dawn Of War 2 games now...next if my financial is good,wanna buy Storm SCOUT casing and a secondary monitor.Important for me to boost my spirit!

Basically now,I'm working my ass now just to pay the bills...Still trying to look for bigger jobs to maintain financial for more month ahead.Small and urgent jobs are good though but that is just for the pocket money.I must think how to FIND the jobs rather than WAIT for the jobs comes to me.That is my problem now.I don't know how to do that.If I just go to their office and ask for jobs that would make myself looks desperate and they may give me a cheap pay instead for a heavy jobs.I m looking for proper and professional deal.Something if I do art for books,it would be a 10 title books for a year contract....something like that.But I just don't know to deal it in the right way.

I'm a bit stressed at where I am now....how to move forward..how to change your life for a better one....get more and better income....to control your income.....you have a product but still can't go anywhere.Oh GOD please help me show me the way....